«Όταν βγει από τη φυλακή θα με αποτελειώσει»: Οι δηλώσεις της Ιωάννας

Διεκόπη το απόγευμα της Πέμπτης η δίκη για την επίθεση με βιτριόλι στην Ιωάννα Παλιοσπύρου, η οποία θα συνεχιστεί στις 5 Οκτωβρίου.

Έξω από το δικαστήριο το θύμα έκανε δηλώσεις με τις οποίες ζήτησε από την κατηγορούμενη «να σταματήσει να παίζει θέατρο». Η Ιωάννα μάλιστα εξέφρασε το φόβο της ότι «όταν η κατηγορούμενη βγει από τη φυλακή και πέντε και δέκα χρόνια να μείνει στη φυλακή όταν θα βγει θα θελήσει να με αποτελειώσει».

Οι δηλώσεις της Ιωάννας:

«Θέλω να πω σχετικά με αυτά που ενημερώθηκα. Ψέλλισε η κατηγορουμένη ότι δήθεν εγώ γνωρίζω τον λόγο (σ.σ. για την επίθεση με βιτριόλι). Επειδή εκείνη τη στιγμή μου είχε κλείσει την οπτική επαφή ο αστυνομικός και δεν είχε και καλή ακουστική η αίθουσα, καλό θα είναι να σταματήσει να παίζει θέατρο η συγκεκριμένη κυρία. Το έχουμε καταλάβει όλοι. Καλό θα ήταν να σταματήσει να υποτιμά τη νοημοσύνη τη δική μου, του δικαστηρίου και της κοινής γνώμης. Άλλωστε έχουμε δει κι άλλους θύτες στυγνών εγκλημάτων να προσπαθούν να διαχειριστούν την κοινή γνώμη και είναι προφανές ότι ακόμα και σήμερα, συνεχίζει να παίζει θέατρο. Δεν υπάρχει ίχνος μεταμέλειας. Δεν έχει συνειδητοποιήσει τι έχει γίνει και πραγματικά πιστεύω ότι ακόμα και πέντε και δέκα χρόνια να μείνει στη φυλακή, όταν θα βγει ο σκοπός της θα είναι να με αποτελειώσει. Όλη η συμπεριφορά της οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα.»

Τι έγινε στη Δίκη:

Τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησε τον Μάιο του 2020 όταν δέχτηκε επίθεση με βιτριόλι, που έκτοτε άλλαξε για πάντα τη ζωή της, περιέγραψε στο δικαστήριο η Ιωάννα Παλιοσπύρου. Ενώπιον των δικαστών και των ενόρκων του Μικτού Ορκωτού, την Πέμπτη, η 35χρονη γυναίκα, που εμφανίστηκε με καπέλο και ειδική μάσκα, ανέφερε με δάκρυα στα μάτια: «Έπιανα το πρόσωπο μου και ένιωθα ότι καίγομαι, ότι λιώνω» και «έλεγα “θεέ μου βοήθησε με, μόνο εσύ μπορείς”».

Ωστόσο, σοκαριστική είναι η περιγραφή για το πώς η κατηγορούμενη την παρακολουθούσε τη νύχτα στα… σκοτάδια μέσα από φυλλωσιές: «Προσπαθούσε να κρυφτεί αλλά δεν τα κατάφερνε. Σύμφωνα με τον γείτονα μου, κρυβόταν τη νύχτα στις φυλλωσιές. Ερχόταν μέσα στο σκοτάδι», είπε η Ιωάννα.

Στο μεταξύ, αίτημα για κλήση δυο ακόμη προσώπων που φέρονται να είχαν επικοινωνία με την 36χρονη κατηγορούμενη πριν και μετά την επίθεση με βιτριόλι που εξαπέλυσε σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου κατάθεσε ο Απόστολος Λύτρας, καθώς -όπως εξήγησε- «ο άντρας μέσω δικηγόρου του κάπου έχει αναφέρει ότι η κατηγορούμενη του είχε ζητήσει να παρακολουθεί το θύμα και να την προμηθεύσει με βιτριόλι. Αυτά τα γνωρίζουμε από πληροφορίες και από τη δικογραφία. Ζητάμε από το δικαστήριο να κληθούν για να δούμε αν υπήρχε βοήθεια προς την κατηγορούμενη χωρίς να υπονοούμε ότι υπάρχει θέμα συνεργίας».

«Αν αισθανθείτε δυσκολία, δυσφορία ενημερώστε με», είπε  ο πρόεδρος της έδρας απευθυνόμενος στην Ιωάννα Παλιοσπύρου λίγο πριν ξεκινήσει την κατάθεσή της. Η Ιωάννα περιέγραψε: «Στις 29 Μαΐου λοιπόν, σηκώθηκα ντύθηκα ετοιμάστηκα για να πάω στη δουλειά μου. Φτάνοντας στην είσοδο της πολυκατοικίας του γραφείου που εργάζομαι. Πάτησα το κουμπί του ασανσέρ. Ήμουν αφηρημένη. Άκουσα κάποιους θορύβους στο υπόγειο και δεν έδωσα σημασία. Σκέφτηκα ότι ήταν η καθαρίστρια ή κάποιος άστεγος επειδή έχει συμβεί και στο παρελθόν. Ξαφνικά εμφανίστηκε μπροστά μου μία γυναίκα. Στάθηκε μπροστά. Δεν πέρασα τρέχοντας. Σήκωσε το βλέμματα με κοίταξε στα μάτια και μου έριξε το υγρό. Έφυγε τρέχοντας».

«Θέλω να σας πω ότι λούστηκα με αυτό το υγρό που μου έριξε. Το ένιωσα παντού πάνω μου. Στα μαλλιά μου στο πρόσωπο μου. Κατευθείαν μου ήρθε η μυρωδιά. Καταφέρω να τρέξω για βοήθεια επειδή θυμήθηκα το φαρμακείο. Πήγα τρέχοντας. Πέρασα τον δρόμο χωρίς να κοιτάξω καθόλου. Δεν έβλεπα καταρχάς από το ένα μάτι καθόλου», συμπλήρωσε.

«Μπήκα ουρλιάζοντας μέσα στο φαρμακείο. Οι άνθρωποι δεν καταλάβαιναν. Επειδή άρχισα να φωνάζω «βοήθεια κάποιος μου έριξε κάτι καυστικό, δώστε μου λίγο νερό». Με πήγαν στο πίσω μέρος του φαρμακείο που υπήρχε ένας νιπτήρας. Τα μαλλιά μου έπεφταν μέσα στο νιπτήρα», ανέφερε η Ιωάννα.

«Έπιανα το πρόσωπο μου και ένιωθα ότι καίγομαι, ότι λιώνω. Από το βλέμμα στα μάτια των ανθρώπων που με κοίταζαν, ένιωθα ότι κάτι χάνω», είπε η Ιωάννα.

«Φώναζα θεέ μου βοήθησέ με»

Εν συνεχεία, με δάκρυα στα μάτια είπε: «Έλεγα “θεέ μου βοήθησε με, μόνο εσύ μπορείς”. Έβγαλα τα ρούχα μου. Με σκέπασαν. Θυμάμαι απλά να με βρέχουνε να ουρλιάζω να πονάω να ξανακοιμάμαι να ξανά ξυπνάω, μ έκαναν τομές στο μάτι μ και στο αυτί. Αυτά δεν θυμάμαι παραπάνω. Προσπαθούσα απλά να αντέχω για να μην πονάω».

«Την επόμενη μέρα με ενημέρωσαν ότι θα διακομιστώ στο Θριάσιο. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τη διακομιδή μου, επειδή δεν μπορούσα να δω, μπορούσα μόνο να ακούω, θυμάμαι την ώρα που περνούσαν τα φορεσιά στους διαδρόμους. Μια κυρία αναφώνησε θεέ μου κ κατάλαβα ότι το είπε για μένα (κλαίει) κατάλαβα ότι η κατάσταση δεν είναι καλή», πρόσθεσε.

«Κατάλαβα ότι έχω σοβαρά εγκαύματα κ απλά παρακαλούσα να επιβιώσω. Μέσα στο νοσοκομείο ήταν η πιο δύσκολη περίοδος της ζωής μου, έκανα επτά χειρουργεία. Θυμάμαι ότι δεν άντεχα το φως γιατί τα μάτια μου ήταν τραυματισμένα, ακόμα και το φως του δωματίου ήταν επίπονο», σημείωσε η Ιωάννα.

Ακόμα, η Ιωάννα Παλιοσπύρου, είπε πως: «Η κατηγορούμενη είπε στην ξαδέρφη μου μετά την επίθεση ότι “εντάξει, αν δεν μπορεί να δουλέψει, θα πάρει αποζημίωση και θα ζήσει”. Αυτό το σχόλιο σε συνδυασμό με τις ανακρίσεις και με όσα μου έχει αναφέρει η μητέρα μου, ότι “κάποιος ή κάποιοι είχαν προσπαθήσει να με δουν στο νοσοκομείο”, δείχνουν ότι στόχος ήταν να με σκοτώσει».

«Αυτό που είπε στην ξαδέρφη μου δείχνει άνθρωπο με έλλειψη συναισθήματος, λες και μιλούσε για ένα αυτοκίνητο που χάλασε», κατέληξε.

«Χόρευε πάνω στα τραπέζια»

«Όλοι ψάχναμε να δούνε ποιος ήταν πίσω απ’ την επίθεση και όλο αυτό το διάστημα είχε μια συμπεριφορά σαν να μην είχε συμβεί τίποτα, χόρευε πάνω στα τραπέζια. Και μετά αρχίζει και αναζητά τρόπους και όπλα και πληροφορίες για διάφορα πράγματα, όπως το φυτό το μανδραγόρα», είπε.

«Ένας άνθρωπος που δεν πτοείται, δεν μετανιώνει, γίνεται ακόμα χειρότερος. Δεν γνωρίζω ούτε τα κίνητρα, ούτε ποιοι άλλοι γνώριζαν , γιατί σίγουρα κάποιοι γνώριζαν, αλλά ξέρω ότι δεν έχει μετανιώσει», πρόσθεσε.

Ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Πρόεδρος: Πώς σας προσέγγισε και σας έριξε το υγρό;

(Ο δικηγόρος δείχνει φωτογραφία από την είσοδο του κτιρίου για να δείξει ότι ήταν στο ίδιο επίπεδο)

Ιωάννα: Ήμασταν στο ίδιο επίπεδο, σημάδεψε το πρόσωπο μου, ήταν τόσο κοντά που είδα μόνο το πρόσωπο της. Το έριξε όλο στο πρόσωπο μου και κατευθείαν θόλωσε η όραση μου. Δεν μου είπε τίποτα, με κοίταξε με ψυχραιμία, νομίζω ότι μπορεί και να ήθελε να την αναγνωρίσω, διακινδύνευε να έρθει τόσο κοντά μου με κίνδυνο να την αναγνωρίσω που μου έδωσε την εντύπωση ότι είχε την ικανοποίηση να δω τα μάτια της, να τη δω.

Ιωάννα: Είδα τα πόδια της, φορούσε αθλητικά και παντελόνι.Πρόεδρος: Στην αστυνομία περιγράψατε το υγρό, θυμάστε;Ιωάννα: ήταν παχύρρευστο, τεράστια ποσότητα, έπιανε τα μαλλιά μου, το πρόσωπο μου , τα χέρια μου, παντού

Πρόεδρος: Είχατε ένα κοινό γνωστό, ανδρικού φύλου, για ποιον πρόκειται;

Ιωάννα: Τον Νοέμβριο του 2018 δέχτηκα αίτημα φιλίας από άγνωστο άνδρα, είχαμε κοινή φίλη την κατηγορούμενη και έκανα αποδεκτό το αίτημα.

«Δέχτηκα μήνυμα από την κατηγορούμενη»

«Στη συνέχεια δέχτηκα μήνυμα από την κατηγορούμενη για αυτό το θέμα, μου ζήτησε να τον διαγράψω γιατί σχετίζεται με εκείνον, δεν ρώτησα λεπτομέρειες, της είπα ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα από τη στιγμή που μου το ζητάς εσύ που είσαι γνωστή μου και τον διέγραψα. Μου ζήτησε να της στείλω το κινητό μου και να με καλέσει. Το έκανα, με πήρε, ήταν πολύ αναστατωμένη, έκλαιγε , της είπα να μην ανησυχεί, να μείνει ήσυχη μαζί μου, προσπάθησα να τη συμβουλεύσω ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος δείχνει την εντύπωση ότι στέλνει σε διάφορες κοπέλες μηνύματα, προσπάθησα να την καθησυχάσω και να την ηρεμήσω», είπε.«Θέλω να διευκρινίσω ότι δεν τον έχω δει ποτέ, δεν τον ξέρω, δεν ξέρω αν είναι στη δικαστική αίθουσα, προσπάθησα να τη βοηθήσω σε βαθμό που μπορούσα και δεν έβλαψα κανένα από τους δύο. Επικοινώνησαν και οι δύο με εμένα και εγώ προσπαθούσα ευγενικα να το διαχειριστώ», ανέφερε.

Πρόεδρος: Πώς είναι η κατάστασή σας σήμερα;Ιωάννα: Καταρχάς να σας πω ότι μου έχουν πιστοποιήσει 90 % σωματική αναπηρία. Αυτή τη στιγμή αφού έχω ξεπεράσει τον κίνδυνο ζωής, έχουν πάρει δέρμα να καλύψουν τα εγκαύματα, έχω πρόβλημα στην ακοή, έχω τραύμα χειρουργικό στον λαιμό μου,έχω τραύματα στα χέρια μου που αρκετά συχνά δεν μπορώ να ανοίξω, τα δάχτυλα μου έχουν ενώσεις λόγω των τραυμάτων,έχω προβλήματα λειτουργικά και ψυχικά , τα οποία δεν θα γίνουν ποτέ όπως πριν.«Θα χρειαστούν πολλά επίπονα χειρουργεία αποκατάστασης με όλους τους κινδύνους που αυτά περιλαμβάνουν, λοιμώξεων και λοιπά», υπογράμμισε.

«Σκύλα, απόβρασμα της κοινωνίας»

Ο δικηγόρος, Απόστολος Λύτρας, ρώτησε, από την πλευρά του, «σας είπε κατι σήμερα; Σας ζήτησε συγνώμη;».

Η Ιωάννα απάντησε: «Δεν έχει πει τίποτα. Μόνο με κοίταξε στα μάτια όπως εκείνη την ημέρα».

Κάτι σχολίασε η κατηγορούμενη χαμηλόφωνα στο σημείο αυτό προκαλώντας την οργή της οικογένειας της Ιωάννας.

Τότε, ο αδερφός και η μητέρα της  επιτέθηκαν φραστικά στην κατηγορούμενη: «Σκάσε μωρή, που θα μιλήσεις κιόλας! Φίδι ε φίδι μιλάς. Γ@@@ το @@@», είπε ο αδερφός της Ιωάννας ενώ αδερφός και μητέρα έκαναν κίνηση να πλησιάσουν την κατηγορούμενη αλλά παρενέβησαν οι αστυνομικοί.

«Σκύλα,απόβρασμα της κοινωνίας μας διέλυσες», είπαν. Με τη συνοδεία αστυνομικών ο αδελφός της Ιωάννας βγήκε για λίγο από τη δικαστική αίθουσα προκειμένου να ηρεμήσει, ενώ η μητέρα της κάθισε στη θέση της.

«Στα σκοτάδια με τον φακό του κινητού, κρυβόταν τη νύχτα στις φυλλωσιές»

Σοκαριστική είναι η περιγραφή της Ιωάννας για το πώς είχε αντιληφθεί την παρουσία της κατηγορούμενης να την παρακολουθεί στα σκοτάδια μέσα από… φυλλωσιές.

Αναλυτικά ο διάλογος:

Εισαγγελέας: Οι γείτονες ανέφεραν ότι την είχαν δει (σ.σ. την κατηγορούμενη) κι άλλες φορές.

Ιωάννα: Μου το έχουν επιβεβαιώσει. Μου είπαν ότι για αρκετό καιρό είχαν παρατηρήσει την παρουσία μας γυναίκας που ήταν πολύ βαριά ντυμένη που ήταν μέσα στα σκοτάδια με τον φακό του κινητού μπροστά από την είσοδο της πολυκατοικίας που σε τέτοιο βαθμό που το έκριναν επικίνδυνο. Τη θεώρησαν ύποπτη κίνηση, σαν κάτι να παραμονεύει. Ανησύχησαν ότι ήταν κάποια οργανωμένη ομάδα που κάνει κλοπές. Όταν την προσέγγισαν να τη ρωτήσουν, ήταν πολύ απότομη και θρασύς λέγοντας ότι είναι δημόσιος χώρος.

Εισαγγελέας: Δεν έπαιρνε προστατευτικά μέτρα;

Ιωάννα: Προσπαθούσε να κρυφτεί αλλά δεν τα κατάφερνε. Σύμφωνα με τον γείτονα μου, κρυβόταν τη νύχτα στις φυλλωσιές. Ερχόταν μέσα στο σκοτάδι.

Εισαγγελέας: Σήμερα μετά από τόσο καιρό επαναλαμβάνετε πως δεν υπάρχει κάποιο άλλο κίνητρο που να αιτιολογεί την επίθεση εις βάρος σας;

Ιωάννα: Εγώ δεν βρίσκω κανένα κίνητρο γιατί δεν έχει συμβεί μεταξύ μας το παραμικρό. Δεν υπάρχει τίποτα. Δεν έχουμε ανταλλάξει ούτε μια παρεξήγηση. Η σχέση μας ήταν σχεδόν ανύπαρκτη και το ύφος της επικοινωνίας μας φαίνεται από τις συνομιλίες μας.

Φίλη Ιωάννας: Δεν θα γίνει ποτέ όπως ήταν πριν

«Η Ιωάννα είχε μια φυσιολογική ζωή, δεν δημιουργούσε ίντριγκες και αντιπαλότητες, δεν γνωρίζω την κατηγορούμενη, δεν μου είπε η Ιωάννα ποτέ για κάποιον (σ.σ. ανέφερε όνομα και επώνυμο)», κατέθεσε η φίλη Ιωάννας.

«Πολλές φορές μας λέγανε πηγαίνετε να τη δείτε γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει έπειτα, δεν μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί της, δεν μπορούσε καν να μιλήσει. Ήμασταν εκεί για να μας βλέπει, όσο μπορούσε να δει. Τα μέτρα ασφαλείας στο νοσοκομείο ήταν αυστηρά, μας είχαν πει ότι μπορούσε να έχει υπάρξει περιστατικό παραβίασης», ανέφερε.

«Θέλω να είμαι αισιόδοξη ότι θα γίνει όσο το δυνατόν καλύτερη δουλειά αλλά είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες, παίρνει πάρα πολλά φάρμακα, έχει πολλά χειρουργεία μπροστά της, έχει πολλά βασανιστήρια θα πω εγώ. Σας μιλάω και μου βγαίνουν με το ζόρι τα λόγια, δεν έχω βιώσει κάτι χειρότερο. Δεν θα γίνει ποτέ όπως ήταν πριν», κατέληξε.

Αστυνομικός μάρτυρας: Η συμπεριφορά της κατηγορουμένης δείχνει έναν άνθρωπο που έχει προσχεδιάσει την επίθεση

«Είδαμε ότι είχε χρησιμοποιήσει ταξί, κάναμε άρση απορρήτου και είδαμε κλήσεις. Η μία, στις 18/5, έγινε από Ακαδημίας, η άλλη από τη λεωφόρο Συγγρού. Διαπιστώσαμε ότι το ταξί ήταν ουσιαστικά και το όχημα διαφυγής. Είδαμε ότι με τη συγκεκριμένη τηλεκάρτα που χρησιμοποίησε για το ταξί είχε επικοινωνήσει με άνθρωπο πακιστανικής καταγωγής. Κάναμε άρση απορρήτου στο κινητό του. Είδαμε ότι είχαν γίνει κλήσεις μεταξύ τους πριν από το περιστατικό», ανέφερε αστυνομικός που κατέθεσε ως μάρτυρας.

«Εμάς μας ήρθε στην υπηρεσία ένα βιντεοληπτικό υλικό, ενημερώσαμε τους αξιωματικούς τι δεδομένα έχουμε. Η δράστις είχε καλέσει με απόκρυψη το ταξί , στις 18 και στις 19. Η πρώτη ήταν στις έντεκα η ώρα το βράδυ, με τηλεκάρτα από την Ακαδημίας , αυτό έγινε για να μην αναγνωριστεί η ταυτότητα της, αυτό είναι μια τακτική. Σε αυτή την περίπτωση η άρση δείχνει μόνο το σημείο και τον αριθμό της κάρτας, δηλαδή πού μπορεί να χρησιμοποιήθηκε, όχι τον κάτοχο», είπε.

«Τη δεύτερη φορά 9 το πρωί πάλι με τηλεκάρτα από λεωφόρο Συγγρού αυτή τη φορά, αυτό στο πλαίσιο του αποπροσανατολισμού, να μπερδέψει τα ίχνη της. Απ’ το βιντεοληπτικό υλικό, είδαμε την πινακίδα του ταξί, αυτό άνηκε σε μια εταιρεία, κάναμε άρση των κλήσεων της εταιρείας και φτάσαμε στην τηλεκάρτα, η οποία μας οδήγησε στο τηλέφωνο του Πακιστανού. Η συμπεριφορά της κατηγορουμένης δείχνει έναν άνθρωπο που έχει προσχεδιάσει και έχει οργανώσει πάρα πολύ καλά αυτή την επίθεση, με μέτρα προστασίας να μη φανούν τα ίχνη της και τα στοιχεία της ταυτότητάς της, οργανωμένη και ψύχραιμη, είχε σκεφτεί όλες τις παραμέτρους που μπορεί να οδηγήσουν σε σύλληψη», ανέφερε.

«Έδειχνε την εντύπωση που ζει μια φυσιολογική ζωή πήγαινε κανονικά στη δουλεία της»

Στο μεταξύ, άλλος αστυνομικός, τόνισε ότι: «Η υπηρεσία μου ανέλαβε την εξιχνίαση της υπόθεσης τέθηκε σε επιτήρηση η κατηγορούμενη βρισκόταν έξω από το σπιτι της που βγήκε 8 το πρωί την προσεγγίσαμε μας αγνόησε και λίγα μέτρα παρακάτω την ακινητοποίησα με βρήκαμε μια πρόπυλα δυο κινητά τηλεφωνα μια κάρτα. Στη συνέχεια την προσαγάγαμε. Όταν την προσεγγίσαμε δεν ήταν συνεργάσιμη. Της κλείσαμε τον δρόμο δεν μπορούσε να διαφύγει και αναγκαστικά μας παρέδωσε την τσάντα της. Μας αγνόησε. Είχαμε γνωστοποιήσει την ιδιότητες μας και προσπάθησε να διαφύγει».

«Κάθε μέρα έφευγε από το σπιτι στις 8 πήγαινε στην εργασία της επέστρεφε με μέσα μεταφοράς στο σπιτι της και είχε κ κάποιες νυχτερινές εξόδους στην περιοχή του ζωγράφου. Είχε επισκεφτεί ένα καφενείο στην περιοχή. Έδειχνε την εντύπωση που ζει μια φυσιολογική ζωη πήγαινε κανονικά στη δουλεία της. Δεν έδειξε φόβο όταν την πλησιάσαμε απλά μας αγνόησε και συνέχισε την πορεία της», είπε.

«Είχε πάνω της κάρτα διαδρομών ΜΜΜ σε άλλο όνομα», σημείωσε.

Διευθυντής εταιρείας Ιωάννας: «Οι τοίχοι άφριζαν, φαινόταν σκαμμένο και το μάρμαρο»

Ενδεικτικό της βιαιότητας της επίθεσης είναι αυτό που κατέθεσε στο δικαστήριο ο διευθυντής της εταιρείας στην οποία εργαζόταν η Ιωάννα: «Κατεβαίνοντας μετά την επίθεση, είδα το υγρό ήταν μέχρι την είσοδο. Οι τοίχοι άφριζαν. Υπάρχουν ακόμα σημάδια. Διαβρώθηκε η επιφάνεια, φαινόταν σκαμμένο και το μάρμαρο και οι τοίχοι».«Πήγα στο φαρμακείο να παραλάβω τα πράγματα της για να τα πάω στο νοσοκομείο. Ανοίγοντας την τσάντα διαπίστωσα ότι κρατάω τα γυαλιά της και είναι λιωμένα. Εκεί κατάλαβα ότι τα πράγματα ήταν πολύ σοβαρά. Προσπάθησα να μάθω πως ήταν για να ενημερώσω τους οικείους της. Όταν μπήκα στην εντατική αυτό που αντίκρυσε ήταν ένας άνθρωπος χωρις τις αισθήσεις τους με ένα χρώμα καφέ – μαύρο σε όλο το πρόσωπο και το χρώμα παρέπεμπε σε λείψανο. Άκουσα να ψελλίζει «καίγομαι και κρυώνω» και οι νοσοκόμοι τις έδιναν σκευάσματα για να διαχειριστούν το σοκ. Μου είπαν ότι το βιτριόλι ακόμα διάβρωνε τους μύες της. Δεν μπορούσαν να με διαβεβαιώσουν για την κατάσταση της υγείας της, μόνο ότι η ζωή της είναι σε κίνδυνο», είπε.«Άκουσα στο νοσοκομείο ότι αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας γιατί κάποιος επιχείρησε να εισέλθει. Θυμάμαι τη μητέρα της να κλαίει στο διάδρομο και να μπαίνει μετά στο δωμάτιο χωρίς να προσπαθεί να το δείξει. Η Ιωάννας Επίσης προσπαθούσε να μη δείχνει τι ένιωθε. Κατά τη νοσηλεία της ζητούσε συνέχεια τη μαμά της και προς το τέλος δεν ήθελε να φύγει από το νοσοκομείο γιατί ένιωθε ασφάλεια εκεί», υπογράμμισε.«Το φθινόπωρο, η Ιωάννα με είχε καλέσει στο τηλέφωνο κάποια στιγμή και μου είχε ζητήσει αναστατωμένη να την επισκεφτώ. Μου είπε για την τηλεφωνική επικοινωνία της ξαδέλφης της και της κατηγορουμένης. Κάλεσε την ξαδελφη της σε ανοιχτή ακρόαση γιατί δεν μπορεί να πλησιάσει το κινητό στο αυτί της και άκουγα. Εκείνη της ανέφερε ότι η κατηγορουμένη ρώτησε για το τί κάνει η Ιωάννα και αν μπορεί κάποιος να μπει στο νοσοκομείο να τη δεις. Εκεί άκουσα την ξαδέλφη της να της λέει ότι η κατηγορούμενη σχολίασε πως «δεν έγινε και τίποτα. Και να μην μπορεί να δουλέψει θα πάρει μια αποζημίωση ως εργατικό ατύχημα και θα κάθετε σπίτι». Φαίνεται πως δεν έχει ανθρώπινη εμπάθεια, ενσυναίσθηση… μόνο ψυχρή δολοφονική πρόθεση απέναντί της», σημείωσε.Όταν ρωτήθηκε από την Πολιτική Αγωγή για το τι γνωρίζει για αυτά τα άτομα δύο άτομα που φέρονται εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, απάντησε: «Από δημοσιεύματα στο διαδίκτυο και στην τηλεόραση, άκουσα ότι η κατηγορούμενη κάλεσε σε ένα νούμερο πάρα πολλές φορές την ημέρα της επίθεσης, ενώ σε προγενέστερο χρόνο είχε ζητήσει να της προμηθεύσει κάτι χωρίς να διευκρινίζεται ακριβώς τι. Διάβασα ότι ο δικηγορος της έκανε δήλωση ότι εκείνη είχε ζητηθεί στον εντολέα του να κάνει κάποιες ενέργειες και ότι όταν άκουσε για την επίθεση φοβήθηκε για τη ζωή του και δεν μίλησε για τη δράστη.Είναι ένα έγκλημα πρωτοφανές που όταν μας ρωτούσαν ποιος μπορεί να το έκανε, δεν πήγαινε πουθενά το μυαλό μας».

Μάρτυρας οδηγός ταξί: «Φορούσε καπαρντίνα, γυαλιά, γάντια, μάσκα»

«Πήρα την κατηγορούμενη δύο συνεχόμενες μέρες κούρσα. Η πρώτη ήταν στις 19, ήμουν στην περιοχή της Καλλιθέας, μου είπαν από την εταιρεία οτι είναι μια κυρία Ελληνοαμερικανίδα που έχει έρθει στην Ελλάδα για συνεντεύξεις για δουλειά, και να την παραλάβω από την περιοχή κοντά στην Αγία Ελεούσα, στη Θησέως, γιατί δεν έχει τηλέφωνο. Ήρθε μετά από 20, 25 λεπτά,μου είπε ότι πάμε στο Μετς, στο πρώτο Νεκροταφείο», κατέθεσε.«Μου είπε: είσαι τον αριθμό 8; Θέλω να με περίμενετε εκεί που θα με αφήσετε. Θέλετε να σας προπληρώσω; Δεν ήθελε να απομακρυνθώ από το σημείο, ήθελε να το σιγουρέψει ότι θα μείνω. Της είπα ότι δεν χρειάζεται να με προπληρώσει, έφυγε και γύρισε περίπου σε είκοσι λεπτά. Μου είπε οτι “δεν τελείωσα, τελείωσα μόνο για σήμερα”. Της είπα ότι πρέπει να ξανακαλεσει στην εταιρεία ραδιοταξί, αλλά επέμενε ότι δεν έχει τηλέφωνο και ήθελε να δώσουμε ραντεβού την άλλη μέρα. Μου είπε ότι το τηλέφωνο της ήταν αμερικανικό και ότι δεν μπορούσε να με καλέσει», συμπλήρωσε.«Για αυτό της έδωσα το κινητό μου έτσι ώστε αν ακυρωθεί, να μην περιμένω τζάμπα. Πήγα την άλλη μέρα, πάλι στη Θησέως στην περιοχή της Αγίας Ελεούσας, είχα πάει νωρίτερα μου είπε “καλημέρα, περίμενε με , δεν θα αργήσω πολυ”. Εκεί κατάλαβα ότι πέρασε τον δρόμο απέναντι, δεν είδα αν κρατούσε κάτι στα χέρια της, θυμάμαι ξεκάθαρα ότι είχε τσάντα και πορτοφόλι, δεν θυμάμαι αν κρατούσε κάτι άλλο. Σε δέκα λεπτά ήρθε τρέχοντας και μου ζήτησε να την πάω στο ίδιο σημείο από όπου την είχα παραλάβει, μπήκε από την πόρτα πίσω μου αυτή τη φορά, από την πλευρά του δρόμου. Όταν φτάσαμε, μου είπε, καλή συνέχεια και ίσως να σε ξαναχρειαστω, έχω και το τηλέφωνο σου», περιέγραψε.«Δεν με πήρε ποτέ τηλέφωνο. Κατά τη διάρκεια της κούρσας ήταν ένας πολύς σύντομος διάλογος, ήταν φιλική, ήρεμη, δεν αντιλήφθηκα ταραχή. Μου είχε πει ότι έχει έρθει από την Αμερική και έψαχνε για δουλειά στην Ελλάδα και της έλεγα ότι εδώ είναι δύσκολα τα πράγματα. Όταν επέστρεψε τρέχοντας, νόμιζα ότι έχει πολλά ραντεβού για δουλειά και βιαζόταν. Και τις δύο φορές κάθισε ακριβώς πίσω μου στο ταξί, τη μία δεξιά και την άλλη αριστερά, δεν την έβλεπα ξεκάθαρα από τον καθρέφτη. Αγχώθηκα εγώ (όχι εκείνη) επειδή άνοιξε την πόρτα που ήταν πίσω μου,από την πλευρά του δρόμου. Κάποια στιγμή της είπα: δεν ζεσταίνεσαι; εγώ ήμουν με κοντομανικο και εκείνη φόραγε πολλά ρούχα. Αλλά μου είπε ότι προστατεύεται απο τον ήλιο. Θυμάμαι να φόραγε κάτι σαν καπαρντίνα, γυαλιά, γάντια, μάσκα. Για αυτό τη ρώτησα αν σκάει. Δεν ήταν μια συνηθισμένη εμφάνιση για τη ζέστη που είχε εκείνες τις μέρες, ήταν πολύ φορτωμένη με ρούχα. Δεν μπορούσα να καταλάβω ούτε αν είναι μελαχρινό ή λευκό το δέρμα της», σχολίασε.«Η διαδρομή ήταν 8 ευρώ και μου άφησε 15. Συνήθως οι Ελληνοαμερικανοί αφήνουν περισσότερα. Επειδή φόραγε τη μάσκα και δεν έβλεπα αν χαμογελούσε, μπορώ να πω ότι ήταν ευδιάθετη», κατέληξε.

Ένταση στο Δικαστήριο 

Ένταση σημειώθηκε μέσα στη δικαστική αίθουσα κατά τη διάρκεια ολιγόλεπτες διακοπής της διαδικασίας όταν η Ιωάννα προσέγγισε την κατηγορούμενη και της απευθύνθηκε «δεν θες να με κοιτάξεις να με θαυμάσεις; Δεν ντρέπεσαι; Εδώ θα μείνω δεν θα φύγω» είπε χαρακτηριστικά με την κατηγορούμενη να μένει απαθής.  «Ξέρω δεν τα πηγές τόσο καλά όσο τα ήθελες. Ό,τι και να κανείς έχεις ξεφτιλιστεί», πρόσθεσε

Ο αδελφός της Ιωάννας αντέδρασε έντονα φωνάζοντας «μίλα φίδι μίλα σκρόφα» απευθυνόμενος Στην κατηγορούμενη με τους άνδρες της αστυνομίας να τον απομακρύνουν από την αίθουσα.

Το δικαστήριο επανήλθε και διέκοψε για 5 Οκτωβρίου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί